Het begin van Heerendispuut Non Solum

Voor het begin van het begin van Dispuut Non Solum moeten we terug naar 1989; het jaar waarin Leeuwarden zo langzamerhand als studentenstad begon te ontstaan. De Thorbecke Academie (T.A.), sinds 1986 de eerste hogere Beroepsopleiding voor bestuurskunde en overheidsmanagement, hield haar jaarlijkse introductieweek.

Hier ontmoetten zes Heeren elkaar. Allen totaal verschillend, allen komende uit diverse windhoeken. Het koffiegeleuter op de T.A. wordt al snel vervangen door goede borrels op de wat brallerige sociëteit van de T.A, waar ze al snel doorkrijgen dat losse groepjes niet echt meetellen. Ze beseffen dan ook dat als ze ooit in een kroniek of op een website willen komen, dat ze dan zoiets als een ‘clubje’ moeten beginnen.

Er wordt besloten een dispuut op te richten en dus moest er een bestuur komen. Het langste dispuutlid met het meeste lawaai werd voorzitter, de secretaris werd iemand die slecht was in Nederlands om de notulen zo kort mogelijk te houden en de penningmeester werd diegene die het beste tegen de drank kon, zodat de drankpot in goede handen bleef.

De structuur was er, maar nu nog een naam. Deze ontstond pas bij het raadplegen van het Latijns middelbare schoolboek: een naam die studenikoos Leeuwarden tot op heden van dage niet ontgaan zal zijn: Non Solum. (betekent: Niet alleen)

Truien met namen erop kwamen, De kleuren rood en blauw ontstonden. Er kwam een stropdas en uiteindelijk een oprichtingsdocument: 1 januari 1990: Het eerste dispuut van de Jaren ‘ 90.