De eerste jaren

Non Solum breidde zich in april 1990 al uit met Jan Rubingh en in het nieuwe collegejaar kwamen er weer twee bij. In februari 1991 sluit Non Solum zich aan in het rijtje van Methusalem, Vinolentus en Selectum door lid te worden van de Algemene studentenvereniging Sempiternus Vitae Modus Noster. Na het geven van een feestweek, met o.a. de eerste editie van het Sodom en Gomorra feest, wordt Non Solum geïnaugureerd.

Twee jaar lang is Non Solum lid van deze vereniging als besloten wordt de overstap te maken naar Aequiso, de vereniging verbonden aan de T.A. ( 20 januari 1993 )

Het meest is Non Solum echter te vinden bij de nieuwe sponsor: Coos Bar Bodega. Elke woensdag wordt daar vergaderd. De liefde voor Coos uit zich onder meer dat enkele leden op de veemarkt een lammetje kopen, deze de naam Coos meegeven om het vervolgens aan de kinderboerderij schenken. Of Coos de MKZ crisis van 2001 overleeft heeft, is niet bekend.

Op 4 oktober stort een El-Al vliegtuig neer in de wijk ”De Bijlmer” in Amsterdam. Het dispuut start uit medeleven met de getroffenen een actie ”Leeuwarden helpt de Bijlmer”. In datzelfde jaar 1992 bewijst Non Solum ook maatschappelijk betrokken te zijn als ze een grote actie op touw zetten voor de slachtoffers van de Bijlmerramp. Er wordt ongeveer FL. 10.000 gulden ( Euro 4.500 ) ingezameld.

Non Solum krijgt steeds meer vorm. In deze jaren ontstaan ideeën die hedendaags steeds weer terugkeren op de agenda. Familiedagen, jaarvergaderingen en een laatste dispuutdag om het collegejaar af te sluiten. Feesten als Het Friesch studentenfeest, Circus en Coos en de Fischstickparty krijgen in het lustrumjaar een waardige opvolger als voor de eerste keer ‘ De Vijf’ wordt georganiseerd. Samen met Dulce Otium, Selectum, AGAI en Navrant wordt een knalfeest neergezet met een optreden van de band Volumia.

Tevens zorgt Non Solum voor een nog betere herkenning door als eerste dispuut zeer opvallende zeiljacks aan te schaffen: rood blauwe Helly Hanssen. Er kan dan ook niets anders geconstateerd worden dat Non Solum de oase is in de woestijn der onbenulligheid.

Heerendispuut Non Solum blijft groeien. In de eerste jaren voornamelijk met Heeren van de T.A., later volgen ook Heeren van diverse andere opleidingen zoals Leisure Management en de Hogere Hotelschool. Er wordt een Reunistenraad opgericht, waar alle afgestudeerden een vervolg aan hun studententijd kunnen geven. Enkele keren per jaar komen de reünisten bij èèn op o.a. het reünistenweekend of een bedrijfsbezoek. Maar natuurlijk houden ze zo ook betrokkenheid bij de dispuutafgevaardigden in Leeuwarden. Die feesten ondertussen rustig door. Beruchte feesten als het pannekoekenfeest, het Hijs en Zeilenfeest en Aloha volgen elkaar daar moeiteloos op.

Verder draagt Non Solum samen met Dulce Otium een steentje bij aan de integratie onder studenten door de organisatie van een maandelijkse maandagborrel en een groot zuipfestijn, genaamd ‘Het Cantus’. Aan lange picknicktafels wordt een aantal uren met name ‘gezongen’ en gedronken en men kan ook wel stellen dat dit èèn van de weinige feesten met zo’n hoog percentage aan mensen die compleet lam naar huis gaan.

Al deze plannen worden gesmeed op de vaste vergaderavond. Elke woensdag komt het zittend dispuut bij èèn in Eetlokaal de Vrouwenpoort. Daar blijkt Non Solum niet alleen goed te zijn in het bedenken van feesten, maar wordt er ook aandacht besteed aan het organiseren van familiedagen, jaarvergaderingen en dispuutweekenden. In 1998 wordt er hier ook een actie op touw gezet voor de Kosovaren. In navolging van 1992 wordt ook deze actie groots aangepakt en kan achteraf wederom van een succes gesproken worden.

Non Solum zet de lijn van de eerste vijf jaar goed door. Creatieve breinen spelen Non Solum zo nu en dan extra in de kijker. Vanaf 1996 prijkt onder meer de naam Non Solum een paar maanden op een stadsbus. Maar ook met een activiteit weet Non Solum de krant te halen. Als Non Solum in 1998 besluit weer terug te keren naar het oude nest Sempiternus, krijgt het dispuut een aantal opdrachten mee. Non Solum zou Non Solum niet zijn om dit weer groots aan te pakken en komt met een recordpoging voor het Guiness Book of Records met het realiseren van de langste Bierlat ter wereld. Op het Zaailand wordt deze honderdmeter lange bierlat gepresenteerd aan studentikoos Leeuwarden, en konden de omstanders meegenieten van de duizend uit te delen biertjes.